Pop Bianca Maria

Medic Rezident anul II

Medicină Fizică și Reabilitare

 

 

Bursita olecraniană

 

 

Bursita olecraniană, cunoscută și sub numele de “cotul brutarului”, “cotul studentului” sau “cotul lui Popeye”, este o patologie caracterizată prin inflamarea bursei de la nivelul cotului (bursa olecraniană). Bursa funcționează ca un amortizor între oase și țesuturile moi, cum ar fi pielea. În mod normal, la nivelul bursei se găsește o lamă fină de lichid, ceea ce permite o alunecare liberă a țesuturilor moi peste oase. În cazul bursitei, cantitatea de lichid de la nivelul bursei crește, ceea ce produce disconfort și chiar și scăderea mobilității de la nivelul cotului.

Cele mai frecvente mecanisme de producere a bursitei sunt în urma unui traumatism acut sau repetitiv. Rar, bursita poate avea o cauză infecțioasă. Anumite patologii pot fi asociate cu bursita olecraniană, cum sunt guta și poliartrita reumatoidă. Pacienții cu cancer renal tratați cu sunitinib pot prezenta mai frecvent bursită.

Simptomele asociate cu bursita olecraniană sunt:

– tumefiere locală;

– durere, cauzată de tumefierea locală, care duce la întinderea bursei; presiunea locală sau anumite mișcări pot exacerba durerea; în anumite cazuri, durerea și tumefacția pot fi atât de severe, încât și mobilitatea poate fi afectată;

– în cazul unei bursite de cauză infecțioase, se poate asocia hiperemie și hipertermie.

Pentru stabilirea unui diagnostic exact, pe lângă anamneză și examenul obiectiv se poate recurge la efectuarea de radiografii ale cotului pentru a confirma sau infirma prezența osteofitelor de la nivelul cotului, care pot fi o cauză a iritării bursei sau alte cauze sau patologii asociate. Unii medici pot cere un examen al lichidului din bursă pentru a vedea originea infecțioasă a bursitei.

Diagnosticul diferențial al bursitei olecraniane se face cu: poliartrita reumatoidă, traumatisme ale cotului și antebrațului cauzate de suprasolicitare, guta și pseudoguta, fracturile de olecran și avulsia tendonului tricipital.

Tratamentul bursitei olecraniene poate fi chirurgical și non-chirurgical.

Tratamentul non-chirurgical

La pacienții cu bursită aseptică, tratamentul inițial presupune aspirarea lichidului de la nivelul cotului și aplicarea unui pansament compresiv. Se impune inițierea unui tratament cu AINS. Aplicarea de gheață la nivelul cotului este benefică pentru reducerea inflamației. În plus, olecranul trebuie protejat de viitoare traumatisme, prin utilizarea unei cotiere. La pacienții cu bursită aseptică cronică, se pot face infiltrații intrabursale cu corticosteroizi sau chiar cu tetraciclină. În anumite cazuri, electroterapia poate fi utilă în reducerea simptomelor cauzate de bursită.

La pacienții cu bursită septică, este necesară aspirarea lichidului, atât pentru a determina o ameliorare a simptomelor locale, cât și pentru a obține o probă pentru examenul bacteriologic și antibiogramă. Tratamentul local presupune un pansament compresiv și instruirea pacientului să țină brațul ridicat. Tratamentul antibiotic poate fi administrat atât intravenos, cât și oral, în funcție de prezența sau absența simptomatologiei generale.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este necesar la pacienții care sunt refractari la tratamentul non-chirurgical. Atât în bursita aspetică, cât și în cea septică, tratamentul presupune excizia bursei. Ulterior, bursa se reface, dar fără semne inflamatorii.

Tratamentul postchirurgical presupune asigurarea unei recuperări mai rapide a pacientului. Unul din principalele scopuri ale planului recuperator este păstrarea gradului de mobilitate de la nivelul articulației cotului. Acesta poate fi asociat cu electroterapie, care să ajute la cicatrizarea mai rapidă și asigurarea unui flux sangvin adecvat pentru vindecarea mai rapidă.

În principiu, la 12-16 zile postoperator, pielea este vindecată, iar la 4-6 săptămâni postoperator, pacientul poate să își utilizeze cotul. Se recomandă protejarea cotului prin utilizarea unei orteze sau a unui bandaj, câteva luni postoperator.

 

 

 

Bibliografie

  1. Medicină Fizică și Reabilitare, ed 4 2011, Braddom and Randall, pag 882.
  2. Elbow (Olecranon) Bursitis, OrthoInfo- AAOS. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/elbow-olecranon-bursitis/

Olecranon Bursitis- Physiopedia. https://www.physio-pedia.com/Olecranon_Bursitis