Durerea de umăr este frecvent întâlnită în practica medicală în ambulatoriu. Problemele cu umerii pot afecta capacitatea pacientului de a lucra și activitățile zilnice, cum ar fi șofatul, îmbrăcarea, pieptănatul și chiar hrănirea. Totodată durerea de umăr poate determina tulburări de somn.
“Umărul” este format dintr-un grup de structuri : oase, mușchi, tendoane și nervi, ceea ce face să fie greu de descifrat cauza durerii. Durerea la umăr poate fi cauzată de leziuni ale structurilor din interiorul umărului sau poate apărea datorită unor probleme exterioare umărului (cardiace, pulmonare, digestive, neuologice, vasculare). Pentru aceasta este nevoie de un examen medical si o evaluare functionala efectuate de către un medic specialist. În urma examenului clinic (anamneză și examen obiectiv) se poate indica efectuarea de examinări paraclinice (radiografie, ecografie, rmn) sau orientarea spre alte specialități medicale.
Tratamentul care se prescrie în cazul afecțiunilor umărului urmărește ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității . Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antialgice.
Un rol important în tratamentul afecțiunilor umărului îl are tratamentul nonmedicamentos.
Terapia fizică cuprinde o combinație de modalități: terapia cu căldură sau gheață, masajul, electroterapia, ultrasonoterapia, laserterapia , kinetoterapia aplicate individual în funcție de structurile afectate, tipul durerii și patologia asociată.